Musotoku er selskapet bak noen av de mest robuste og pålitelige strømtilførslene på markedet i dag.

Vi har intervjuet grunnleggeren David Barroso, oppfinneren av Musotoku-strømtilførselen, om hans liv, inspirasjoner og hva som gjør hans oppfinnelser spesielle.

Hvordan var livet ditt før du starter Musotoku?

Før jeg startet Musotoku arbeidet jeg på prosjekter for militær avionikk, hurtigtog og helikoptersatelitter. Jeg hadde det fint, jeg mener at jeg har vært svært heldig som har kunnet arbeidet i noen av de beste teknologiselskapene, omgitt av fantastiske og inspirerende mennesker.

Barndomshelten din var Data fra The Goonies - hva var det som fascinerte deg med han, og mener du at du er som han?

Allerede da jeg var seks år gammel ønsket jeg å drive med teknologi. Foreldrene mine sendte meg på en sommerleir og i løpet av bussturen var min eneste tanke hvrdan jeg skulle overleve blandt de 100 andre barna som jeg skulle være sammen med i de neste 15 dagene. Til min store overraskelse viste det seg at jeg var den eneste som kunne reparere lommelykter, så jeg ble offisiell leirtekniker fra dag en. Jeg husker at leiropplevelsen var fantastisk, at jeg følte meg nyttig for alle de 100 barna som endte opp med å bli mine venner.

Noen få år senere dro jeg for å se The Goonies på kino, og Data, barneoppfinneren av gadgets, ble umiddelbart min helt. Mitt kall føltes enda sterkere på grunn av denne karakteren, og for meg var det ingen som kunne erstatte ham.

Selv om jeg har vært tekniker i 20 år, følte jeg meg egentlig ikke som en oppfinner før jeg solgte den første Musotoku på Barcelona-messen i 2015. Da jeg kom hjem etter denne magiske dagen begynte jeg plutselig å tenke på The Goonies, Data og lommelyktene som min far lærte meg å reparere da jeg var seks år gammel. Jeg ble overrasket da jeg skjønte hva som drev meg og hvordan jeg hadde kommet dit jeg var på dette tidspunktet ved å koble sammen alle disse punktene.

Hvilket problem prøvde du å løse med Musotoku?

De fleste leverandørselskapene av teknisk tatoveringsutstyr er grunnlagt og drevet av tatovører, noe som ikke er så merkelig ettersom tatovører vet best hva andre tatovører trenger. Vi kan også se at tatoveringsverdenen progressivt ber og stadig mer avanserte systemer som f.eks. batterier eller mer pålitelige maskiner som ikke svikter.

Vi som teknikere føler oss veldig komfortable med disse kravene, ettersom det også er vår verden, og det er slikt arbeid vi har gjort hele livet. Det finnes allerede flotte tatoveringsmaskiner på markedet - utfordringen vår er nå å forbedre dem og gi tatovørene det de ber om.

Hva var inspirasjonen bak navnet "Musotoku"?

Orden Musotoku finner man i Zen-læren. Det betyr at sinnet ditt ikke skal være tiltrukket av noe: gjør ditt beste uten å fiksere på et spesifikt resultat. Da jeg lærte dette ordet ble jeg spesielt opptatt av konseptet, både undrende og fokusert fordi ideen inneholder et paradoks.

Jeg innså til slutt at den beste forklaringen på dette konseptet er den såkalte "opplevelsen av flyt". Jeg elsker å se tatovører fullstendig oppslukte i denne transelignende tilstanden når de arbeider, som om de mediterer i løpet av tatoveringsjobben. I dette øyeblikket nyter de det de gjør til fulle, de har ingen bekymringer eller hastverk, de er tilstede i øyeblikket og fullt fokusert på arbeidet. Det er dette som er Mosutoku.

På nettstedet ditt sier du at du ikke er drevet av penger - så hva er det som driver deg?

Jeg stiller ofte meg selv dette spørsmålet. Et prosjekt som Musotoku er spennende, og det kan hende svaret ligger her, men det kan også være veldig arbeidskrevende. Jeg kan ikke huske en eneste ferie eller helg der jeg ikke har arbeidet med noe, f.eks. kunderservice, ofte bak ryggen til familien min, så de ikke skal bli sinte på meg. Jeg føler det som min plikt å gi perfekt service og sørge for at produktet overgår våre tatovørers forventninger.

Den andre delen av svaret er teamet mitt, som jeg tar vare på, og de tar også vare på meg. Hver morgen kjenner jeg på en stor glede over å vite at Mosutoku er levebrødet til seks mennesker og at vi skaper dette levebrødet fra noe så fint som å lage verktøy for tatovører.

Hvordan begynte du å designe Mosutoku-strømtilførselen?

Jeg trengte en svært spesifikk strømtilførsel som jeg ikke fant på markedet, så jeg begynte å designe den til meg selv. Jeg var inspirert av militærutstyr, som jeg arbeidet med samtidig på den tiden.

Det var viktig for meg at produktet måtte være solid og brukervennlig, som enetene som brukes i kabinen på et fly. Dette utstyret er designet slik at piloten ikke gjør feil i de mest stressende situasjonene, som f.eks. under nødlandinger. For at noe skal være lett å bruke er det ikke nok å lære seg det, man må forstå det også. Dette var min inspirasjon i løpet av designfasen.

Hva så du for deg at den ville bli brukt til?

Det var jeg faktisk ikke helt sikker på i starten. Jeg ble så begeistrer over oppfinnelsen min at designet på strømtilførselen gikk helt over styr. Jeg endte opp med å bruke nesten 30 000 kr på prototyper, noe som var helt latterlig tatt i betraktning at den kun skulle brukes av meg. Dette ga meg virkelig en "Musotoku"-følelse, jeg gikk helt i transe og designet og arbeodet uten et logisk mål som ville være verdt investeringen.

Da den var ferdig viste jeg den til noen venner. En av dem jobbet som daglig leder på et tatoveringsstudio, og så snart han så Musotoku-strømtilførselen, prøvde han å overbevise meg om å tilpasse den for tatovører. Han var så begeistret for den at det var lett for meg å følge rådene hans. Dermed bestemte jeg meg for at den skulle være for tatoveringsbransjen.

Hvordan valgte du riktig materiale for strømtilførselen din?

Etter å ha arbeidet med flyprosjekter i mange år, hadde jeg en veldig spesifikk ide om hvordan jeg skulle lage pålitelig og kraftig utstyr. Jeg baserte mitt design på kravene i et fly, som f.eks. ikke å bruke elektrolytiske kondensatorer, som svekkes over tid.

Hvorfor bestemte du deg for å lage en strømtilførsel med en 3,5 mm tilkobling for Cheyenne-maskiner?

Hos Musotoku, mener vi at Cheyenne lager noen av de beste maskinene på markedet, og det er også et merke som har en stor kundegruppe med høye krav. Cheyennes 3,5 kobling gjør det nødvendig å bruke en adapter hvis du vil bruke Cheyennes originalkabel med en strømtilførsel fra et annet merke. Vi ønsket å lansere en spesifikk strømtilførsel med en 3,5 mm tilkobling slik at denne adapteren ikke er nødvendig, og den originale Cheyenne-kabelen kunne kobles lett til Musotoku.

Adapterne har to hovedproblemer: for det første kan de være kilden til problemer og feil, og for det andre øker de den totale motstanden til kabelen med de nye tilkoblingene de legger til hele kjeden fra strømtilførselen til maskinen.

Denne modellen har også en standardtilkobling, så den kan brukes med hvilken som helst annen ledning, spole eller rotasjonsmaskin på markedet.

Hva fikk deg til å lage modellen med dobbel utgang?

Modellen med dobbel utgang er en av de eldste og hyppigste forespørslene fra bransjen på vår Instagram-chat.

Vi vet at mange tatovører arbeider med to eller enda flere maskiner samtidig, som de veksler mellom. Denne modellen vil dekke dette behovet.

Vi har fokusert på å gjøre håndteringen like enkel og intuitiv som den på vår originalmodell, som tatovører liker så godt. Modellen med dobbel utgang trenger ikke å konfigureres og har bare en enkelt knapp som brukes for å endre kanal og aktivere maskinen ved å trykke kontinuerlig på den. For å kunne beholde samme form og størrelse måtte vi klare oss uten fotbryterinngangen, slik at modellen med dobbel utgang kan kun betjenes fra panelet og kan ikke brukes med forbryter.

Kan du fortelle meg om NITRO boost og de nåværende beskyttelsessystemene?

Dette er et svært interessant spørsmål. NITRO-hurtigstarteren er en liten strømboost som gis til maskinen når den starter, for å overvinne den innledende motstanden som motorer har når de stoppes. Vi har nylig oppdaget på vårt laboratorium at nye maskiner med børsteløse motorer starter annerledes enn børstemotorer.

Vi begynte å se mer detaljert på startprosessen etter at vi fikk et spørsmål fra en tatovør om hvorfor NITRO ikke startet denne maskinen mesteparten av tiden. Vi mente dette var merkelig, så vi ville kjøre noen tester i laben vår. Vi innså at børsteløse motorer har forskjellige starttider og -faser enn tradisjonelle motorer, så vi designet en ny profil som var mer effektiv og tilpasset disse motorene, og som samtidig også var kompatibel med klassiske motorer. Resultatet har vært fantastisk.

Denne nye NITRO-profilen har også samme beskyttelsessett som 12,3 V som vi hadde tidligere, ettersom Cheyenne-maskiner kutter strømmen når spenningen er høyere enn 12,5 V (slik at 12,3 er godt under terskelen).

Beskyttelsen i strømtilførselen overvåker maskinens forbruk konstant, og sørger for at den er tilpasset slik at maskinen ikke blir overopphetet hvis det oppstår et internt problem. Hvis det er høy belastning oppdager strømtilførselen dette og gir en advarsel og stopper effekten.

Hva gjør den nye NITRO-hurtigstarteren annerledes?

Det er to ting som gjør denne nye NITRO-hurtigstarteren annerledes: for det første er den mer effektiv ved oppstart, og for det andre så er den mer skånsomt mot den børsteløse motoren.

Etter å ha studert børsteløse motorer har vi sett at de trenger litt tid for å våkne før de begynner å bevege seg, så denne nye profilen tar dette med i betraktningen og introduserer to forskjellige faser i hurtigstarten: en fase for å "vekke" motoren og en andre fase der selve hurtigstarten skjer.

På den annen side, etter å ha målt kraften i motoren i løpet av oppstarten, har vi klart å designe en akselerasjonsrampe som ikke er for aggressiv for motoren og vi kan dermed forlenge motorens levetid.

Hva er spesielt med Brass Edition?

Brass Edition er en veldig spesiell modell for oss, fordi vi måtte utvikle den håndlagede fullføringsprosessen gradvis, frem til vi var fornøyde med resultatet. Jeg liker denne modellen på grunn av energien den gir. Når du holder den i hendene dine, så føler du forbindelsen til messingen og du vet at du vil ha denne strømtilførselen med deg resten av livet.

Har du planer for andre farger eller finisher for Musotoku?

Jeg har alltid ønsket å lage en hvit strømtilførsel, og en i den mytiske “Grasmere-grønn”-fargen fra Land Rover Defender. Det er en bil som jeg har et lidenskapelig forhold til, fordi den er et ikon innen britisk design, og jeg var inspirert av dette da jeg skapte originaldesignet til Musotoku-strømtilførselen.

Hva er det merkeligste du har blitt bedt om å gravere på en Musotoku?

Det er svært vanlig at kundene ønsker å gravere navnet på studioet eller tatovørens kunstnernavn, men noen ganger får vi svært morsomme forespørsler. Jeg husker en tatovør som ba oss om å gravere "kun kontanter", og en jente ba oss gravere "sett inn mynter".

Det mest rørende ønsket kom fra en tatovør som ville at vi skulle gravere "takk mamma". Han fortalte oss at hans mor hadde støttet ham helt fra starten, at hun hadde kjøpt alle materialene han trengte slik at han kunne oppfylle drømmen sin om å bli tatovør.

Hva er det av ekstrautstyr som du mener er veldig viktig?

En støtte for strømtilførselen er veldig viktig, og den betaler seg selv i løpet av den første uken den brukes. Bra ekstrautstyr gjør brukeropplevelsen med den nye strømtilførselen flere ganger bedre.

Hvorfor bestemte du deg for å lage Lego-modellen av strømtilførselen din og hvordan var reaksjonen blant folk?

Alle i Musotoku-teamet er lidenskapelig opptatt av Lego, og vi har veldig gode minner om Lego fra barndommen. Jeg fikk ideen i løpet av ett av våre morgenmøter, og alle ble begeistret og elsket den med en gang. Vi har nytt hvert steg i designfasen og har hatt den veldig morsomt i denne prosessen.

Reaksjonen fra tatovører har vært spektakulære. Lanseringen av denne modellen hjalp oss med å starte en relasjon med noen tatovører som nå har blitt gode venner. Jeg vet at vi ikke er veldig populære på sosiale media ettersom vi fortsatt er et lite varmemerke, men til tross for dette, så føler jeg at vi likevel klarer å få god kontakt med mennesker og ha ekte samtaler med dem, og det er nok for meg.

Er det sant at du har laget en Musotoku for Will Smith?

Det er sant! For rundt to år siden fikk jeg ved en tilfeldighet se en story fra Will Smith på Instagram som rørte meg.

Storyen handlet om aksept, og han definerte den med ordet "Surrender". Jeg forstå hva han mente og det ga meg en indre fred og takknemlighet. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre med denne følelsen av takknemlighet som gjorde meg så glad, men så kom jeg plutselig på det: Jeg kunne takke ham ved å gi ham en Musotoku med inngraveringen "Surrender".

Med denne ideen i hodet skrev jeg til en venn i USA for å finne ut om han kunne hjelpe meg med å skaffe Will smiths postadresse, slik at jeg kunne sende han den personlige Musotokuen. Da skjedde det noe utrolig: han fortalte meg at en venn av han skulle møte Will Smiths kone i L.A. kommende fredag, og at han gjerne kunne levere pakken til henne.

Jeg følte virkelig at lykken sto meg bi, så jeg skrev til Will Smith og forklarte hvor takknemlig jeg var for det han hadde delt. Jeg skrev også til ham at hvis han noen gang skulle ønske en tatovering, så kunne han ta med strømtilførselen til studioet og gi den til den tatovøren han selv ville, for å få dette ønsket oppfylt. Slik ville jeg kunne gi tilbake noe av det han allerede hadde gitt meg.

Hvis omstendighetene hadde vært annerledes, ville jeg ikke gjort det samme i denne situasjonen, og jeg ville innsett at Will Smith er en utilnærmelig kjendis og at alle forsøk på kommunikasjon ville være bortkastet tid. Jeg har åpenbart forandret meg, og tenker ikke slik lenger.

Hva er din lidenskap i livet?

Min favorittsyssel er å skape oppfinnelser, og takket være Musotoku kan jeg dedikerere meg fullstendig til dette.

Jeg har alltid brukt mye tid på skateboard, og jeg skater ennå den dag i dag. Det gir meg en følelse av å være forbundet med gaten og bakken.

Jeg er også en stor fan av kaffe. Jeg er faktisk helt kaffenerd, og jeg elsker ritualet med å kverne min egen kaffe for hånd og ta meg tid til å lage en V60 om morgenen. Når jeg drar på en tatoveringsmesse, så er det en ting til jeg gjør bortsett fra å delta på messen: jeg besøker spesielle coffee shops som jeg har lest om på forhånd.

Hvor mange tatoveringer har du?

Min personlige favoritt er den tradisjonelle stilen. For meg har tatoveringer nesten en religiøs symbolisme, og jeg tatoverer meg kun når jeg føler tiden er inne. Jeg har to tatoveringen på min høyre arm: en rødstrupe og en drage. Jeg har allerede planlagt to til, jeg bare venter på det rette øyeblikket. Jeg lar skjebnen avgjøre øyeblikket.

Har du funnet opp noe annet?

Ja! Da jeg jobbet for Siemens utviklet jeg flere patenter for å måle hastigheten til tog og finne lyssignaler på sporet. For bare noen uker siden ble jeg ferdig med å utvikle en ny oppfinnelse for å studere hvordan tatoveringsmaskiner starter, og for å kunne se millisekund for millisekund hvordan hastighet og kraft endres: det er som å ha et tidsmikroskop som lar deg se hvordan maskinen oppfører seg. Takket være denne oppfinnelsen har vi allerede funnet ut ting som vi ikke forventet.

Kan du fortelle oss om Musotoku-teamet og hvordan dere fant hverandre?

Vi er et veldig lite team. Bortsett fra ett av medlemmene består teamet av venner av venner som har blitt med oss etterhvert som selskapet vokste.

Men det er ikke alt som har vært like lett alltid. Det tok en stund å finne de riktige menneskene. Det er også personer som har forlatt oss, fordi de ikke forsto prosjektet på samme måte som andre. Hver og en av oss, uten unntak, har tro på Musotoku og føler stolthet over det vi gjør.

Hva er neste steg for Musotoku?

Dette siste året har vi arbeidet mye på en batteripakke for en tatoveringsmaskin, og vi håper å kunne lansere den før sommeren. Dette viser seg å være et svært viktig prosjekt for oss, ettersom vi er overbevist om at tatoveringsbransjen er på vei i denne retningen.

Men vi vet også at batterier også har ført til nye problemer, og vi forstår at tatovører blir frustrerte når de bare må godta disse nye problemene, som f.eks. tap av strøm på maskinene, eller mangel på kontroll over innstillingene.

Takk til David Barroso for de fascinerende historiene bak Musotoku-merket! Du finner Musotoku på Facebook og Instagram for de siste produktoppdateringene, husk å klikk hjem en Musotoku-strømtilførsel fra nettbutikken vår!