Den britiske tatovøren Joanne Baker jobber fra Semper Tattoo i Edinburgh, og lager fargerike, akvarellinspirerte verk.

Joannes arbeid er levende og vakkert, og skildrer ofte dyr, insekter og naturlige scener med en abstrakt vri.

Vi snakket med Joanne om hennes reise inn i tatoveringsverdenen, hvor hun finner inspirasjon, og hvilke råd hun vil gi til kommende artister!

Hvordan kom du i gang i tatoveringsbransjen?

Jeg begynte i tatoveringsindustrien etter å ha tatt en utdanning innen kunst. En god venn av meg (og talentfull tatovør) Steph Hesketh lot meg ta med henne mens hun tok en tatovering av Matt Barratt-Jones aka Oddboy. Jeg hadde ikke vurdert tatovering som en karriere før jeg så hvor lidenskapelig både Steph og Matt snakket om tatoveringskunst, og hvor mye av et kreativt miljø tatoveringsstudioet kunne være.

Jeg søkte deretter om lærlingplass i et studio i Coventry - Grizzly Art Tattoos. Det gjaldt å være på rett sted til rett tid. Jeg var heldig som ble tatt opp som lærling av Steven Timms (Grizzly) og Dan Dygas. Det var en ganske tradisjonell læretid, og de er gode veiledere. Jeg kan nesten helt sikkert si at jeg ikke ville vært i denne karrieren hvis det ikke var for artistene jeg har nevnt.

Hvordan vil du beskrive tatoveringsstilen din?

Jeg vil beskrive den som illustrativ akvarell. Jeg elsker å tatovere ting som føles skissert og tegnet på.

Hvor kommer navnet Milky Tattoodles fra?

Instagram-navnet er en ganske dum historie og ikke så interessant som det kan høres ut!

Tidlig i læretiden min slapp jeg en stor kartong med melk på gulvet mens alle tatoverte; det var et rot! Grizzly kalte meg "Milky" fra da av. "Tattoodles" var rett og slett fordi jeg tegnet mer enn jeg tatoverte i de første dagene, og jeg ønsket å vise frem designene jeg ønsket å tatovere... mine "tattoodles". På den tiden hadde jeg ingen anelse om hvor mye Insta-navn kan feste seg!

Hvor lenge har du jobbet i Semper Tattoo, og hvem er der med deg?

Jeg har vært på Semper i fem og et halvt år. På studioet har vi Semper-eier og realismeveiviser David Corden, samt Keira Rose, Poppy Luna, Dana Patterson, Calum Cochrane, Alex Brown og vår resepsjonist (og aspirerende lærling) Erica.

Hva liker du best med Edinburgh?

Hvor skal jeg starte?! Byen er vakker, gjennomsyret av historie og du er aldri for langt fra stranden!

Hvem var den største hjelpen eller inspirasjonen da du startet tatoveringskarrieren?

Dan Dygas, som har lært meg så mye innen tatovering, og Grizzly for å ha gitt meg muligheten til å bli med i studioet hans.

Min tidlige inspirasjon kom fra tatoveringsmagasiner – før Insta og andre sosiale medieplattformer var det der jeg oppdaget nye kunstnere og kunststiler. Det er til og med der jeg først så David Cordens tatoveringer!

Hvilke tatovører som jobber i dag beundrer du mest?

Dette er et så vanskelig spørsmål – det er alt for mange. For å nevne noen: Hannah Flowers, Sam Ford, Lianne Moule, Clare Goldilox, Michelle Maddison, Tom Strom, Jules Boho, Julia Rehme, Filouino, Claire Hamill. Jeg vet at det er mange flere som fortjener omtale, og listen blir stadig lengre. Jeg beundrer virkelig kunstnere som lager kunstverk så vel som tatovering, og som ser hvordan både kunstpraksis og tatovering påvirker hverandre.

Hvilke ikke-tatoveringsartister inspirerer deg mest?

Jeg vet ikke engang hvor jeg skal begynne med dette – jeg kan snakke i en evighet om artister jeg synes er inspirerende!

Jeg elsker Ralph Steadmans illustrasjoner. Mange av tatovørene jeg er inspirert av forholder seg ikke alltid til akvarellarbeid – for eksempel Berlinde De Bruyckere, Frida Kahlo, Jenny Saville, Kiki Smith, Louise Bourgeois, Mark Ryden, Marco Mazzoni og så videre.

Hva er favoritt-temaet ditt å tatovere?

Jeg elsker å tatovere alt som involverer dyr, spesielt fugler og sjødyr, eller alt som kommer fra folklore eller mytologi. Det rare og fantastiske!

Hva er den merkeligste tatoveringen du noen gang har laget?

Sannsynligvis en vaskebjørn i snorkel – eller romskinken fra It's Always Sunny in Philadelphia.

Starter alle tatoveringene dine som akvareller?

Jeg vil si at 99 % starter på den måten. Jeg pleier å male designet før tatoveringen. Andre ganger maler jeg akvarellmerkene direkte på kundens hud med flytende karbon, eller legger akvarell til eksisterende tatoveringer.

Hva gjør du med akvarellene når tatoveringen er ferdig?

Jeg gir de originale akvarellene til klienten for å beholde – det eneste unntaket er hvis det er et flash-stykke eller fra skisseboken min.

Hvilke er favorittfargene dine å få med i en tatovering?

Jeg elsker å jobbe med lilla og blågrønn. Jeg liker også å blande magenta med oransje.

Hva er den største tatoveringen du noen gang har gjort? 

Sannsynligvis en sleeve eller ryggtatovering.

Kan du snakke med oss gjennom arbeidsstasjonen din?

Maskinen jeg bruker er FK Irons Flux. Jeg får de fleste forsyningene mine fra Killer Ink. For nåler bruker jeg en kombinasjon av Cheyenne og Black Claw-patroner. Min favoritt blekk er Fusion. Andre arbeidsstasjonsrekvisita jeg også bruker er Hive blekkholdere, Hustle Butter Deluxe og Hustle Bubbles skumvask, Stencil Forte stensillim og Dermalize beskyttende film.

Er det noen tatoveringsstiler du vil prøve ut mer?

Jeg ville elske å gjøre mer abstrakt stilarbeid, med fokus på uttrykksfulle merker og teksturer.

Hva liker du å høre på mens du jobber?

Det endrer seg med humøret mitt – jeg har en spilleliste jeg har laget for maling og tatovering som heter "Chill & Draw" som for det meste er lo-fi, kjølig hiphop, reggae og singer-songwriter-greier. Eller jeg er glad i å jobbe med noen 90-tallet rock/grunge i bakgrunnen. Jeg er musikalsk forvirret og liker variasjon mens jeg jobber!

Hva er det beste rådet du kan gi videre til ambisiøse tatovører?

Fortsett alltid å tegne! Fortsett å lære, prøve nye ting, skape og være utholdende. Vær tålmodig med deg selv, noen ganger vil det føles som om fremgangen går sakte. Prøv å ikke sammenligne deg selv eller fremgangen din med andre, alles vei er annerledes. Omgi deg med mennesker som får deg til å føle deg inspirert og motivert.

Ta hvile når du trenger det – tatovering kan være vanskelig og kan føles altoppslukende, så å sette sunne grenser vil beskytte deg mot utbrenthet. Takk for at du kom til min TED Talk.

Kommer du til å besøke noen stevner eller være gjest noe sted i 2023?

Jeg skal gjeste Cult Coffee & Tattoos med Sam Ford i begynnelsen av mars, UKTTA convention i Birmingham og Big North Tattoo Show i Newcastle i april. Jeg håper å jobbe på Big London Tattoo Show i august.

Hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg liker å male og slappa av i pysjamas med kattene mine. Rock'n'roll!

Hva vil fremtiden bringe for Joanne Baker?

Jeg er ikke sikker på å være ærlig – men jeg håper fremtiden vil være full av møte med flere fantastiske kunder med gode historier og fantastiske ideer! Jeg håper å lære mer, og å utvikle tatoveringen og kunstverkene mine (hver dag er en som en skoledag!). Ganske ydmyke fremtidsmål.

Vi håper du har likt denne chatten med den fantastiske Joanne Baker – sørg for å sjekke ut arbeidet hennes på Instagram!