Slovakiskfødte Špendlo er en tatovær som lager lyse og dristige nye new school-tatoveringer.

Fra sitt eget Painapple Studio i Slovakia og på gjestesteder over hele Europa og USA har han etterlatt seg et spor av levende, graffiti-inspirerte kunstverk i huden til kundene sine.

Vi pratet med den prisbelønte artisten om inspirasjonene hans, møter med lovens lange arm og den mest interessante tatoveringen han noen gang har blitt bedt om å gjøre.

Hvordan var livet ditt før du ble tatoveringsartist?

Siden jeg var liten har jeg levd som en kunstner, tegnet på t-skjorter for hele nabolaget i hjembyen min, malt bilder og holdt private visninger for å selge kunsten min. I tillegg til dette drev jeg med graffiti og også airbrush på den tiden, noe som ikke bare førte til problemer med loven, men også mange betalte jobber med å male interiør eller eksteriør. Jeg har aldri i mitt liv hatt en ordentlig jobb.

Hva inspirerte deg til å bli tatovør?

Jeg har alltid vært omgitt av folk som skapte noe, og blant dem var det også tatovører. Så man kan si at jeg bare var ett skritt unna å bli en av dem.

Hvordan kom du på navnet Špendlo?

Mitt navn Špendlo er i utgangspunktet en kortversjon av "Špendlik" som betyr "en nål" på det slovakiske språket. Men for å svare på spørsmålet må jeg si at jeg fikk det fordi jeg alltid har vært den minste i vennegjengen min.

Hvordan vil du beskrive din tatoveringsstil?

Jeg vil si at det mest spesifikke med stilen min er måten jeg bruker farger på: lyse, mettede farger med dristige linjer. Et annet karakteristisk kjennetegn er at jeg prøver å unngå minimalistiske detaljer slik at tatoveringen fortsatt vil se flott ut selv etter noen år. Kategorien jeg tilføyer tatoveringene mine med på stevner er "new school".

Hvor finner du kunstnerisk inspirasjon?

I dag, i internetts verden, er det ganske enkelt å finne inspirasjon. Det er nok av nye innovative tatovører eller andre artister generelt, som inspirerer kunsten min på daglig basis. Likevel, når det kommer til inspirasjon, representerer kunden en stor del.

Hvor mye tid bruker du på dine respektive studioer, Custom Made Ink og Painapple Tattoo?

Painapple Tattoo er mitt eget studio i Slovakia, hvor jeg også bor. Det er stedet hvor jeg tilbringer mesteparten av tiden min sammenlignet med andre studioer hvor jeg jobber, men for å være nøyaktig jobber jeg 10 ganger i året i København (på Custom Made Ink). I tillegg er jeg regelmessig på gjesteplasser i New York (på Magic Cobra, tidligere Leathernecks Tattoo) og Tyskland (i Tattoo Twenty Five studio).

Hvordan er tatoveringsscenen i Danmark og Slovakia?

Det er et stort antall store artister i begge land. I disse dager er det ikke vanskelig å finne eller kjøpe tatoveringsutstyr av god kvalitet, så veien til å bli flink er mye enklere enn det var for 20 år siden da jeg begynte. Derfor er det ikke mulig for meg å fortsette å se på og være klar over alle de fantastiske nye artistene som reiser seg med en rasende fart!

Hvem jobber du sammen med i studioene?

For det meste jobber jeg med disse tre artistene: July Kacerova, Peter Skriba og Jiri Zmetek Vintr.

Hva er designprosessen din?

Det handler alltid om kommunikasjonen med en kunde som normalt gir all nødvendig informasjon via e-post, som inkluderer plassering, størrelse og grunnideen. Den kan også inneholde bilder til inspirasjon slik at jeg kan se hva kunden liker. Etterpå lager jeg en røff skisse som vi modifiserer på økten ved behov.

Hva er det beste med jobben din?

Det er frihet, unektelig. Jeg kunne aldri jobbet under noens tilsyn vel vitende om at jeg rett og slett ikke kan ha fritid når jeg vil eller trenger det.

Hvilket tatoveringsutstyr bruker du?

Hovedutstyret jeg bruker er Inkjecta-maskinen min, samt KWADRON-nåler og Starbrite-blekk. For å være ærlig har jeg ingen andre favorittmerker blant forbruksvarer, men jeg er glad i å bla gjennom Killer Ink-butikken, oppdage nye ting der, men det ender sjeldent med at jeg prøver dem ut.

Hvilke tatovører beundrer du mest?

De mest beundringsverdige tatovørene for meg er de som tegner sine egne design, eller i det minste prøver å skape noe nytt. Jeg beundrer tatovører som kan improvisere og gjøre freestyle, i stedet for å bare kopiere og lime og lage de vanlige collagene av bilder i Photoshop. I utgangspunktet ekte kreative artister.

Har du vunnet noen priser som du har lyst til å fortelle om?

Jeg har vunnet over 60 priser på tatoveringskonvensjoner! Jeg setter mest pris på de jeg får i Polen (Krakow), ikke bare på grunn av den flotte organiseringen av stevnet, men også på grunn av det store utvalget av tatovører.

Hvis du bare kunne tatovere én type dyr for alltid, utdødd eller fortsatt levende, hva ville det vært?

Jeg kunne drive med dyr på daglig basis, men hvis jeg bare kunne velge én type dyr, ville det definitivt vært mandriller, på grunn av fargene deres og muligheten til å endre formen.

Hva er favorittblekkene dine?

For øyeblikket bruker jeg Starbrite-blekk, men hvert merke har sine styrker og mangler, det er derfor jeg av og til jobber med Eternal-blekk.

Holder du fortsatt på med graffiti?

For meg betyr graffiti bare de ulovlige tingene, som er å tagge på tog eller vegger i gatene. Jeg pleide å elske rushet, spenningen og adrenalinet, men jeg gjør det ikke lenger siden jeg har funnet noe jeg elsker mer, og det er tatovering. Nå for tiden bruker jeg graffiti for noe mye mindre farlig og ulovlig, som å male veggmalerier eller festivalvegger.

Hva er den merkeligste tatoveringen du har blitt bedt om å designe?

En gang var det en kunde som ikke brydde seg om hva jeg ville tatovere på huden hans, den eneste vilkåret var at det ikke skulle være noe støtende. Han ville ikke se skissen eller tatoveringen jeg laget på ryggen hans. Jeg plasserte en stor hamburger der, og han sa: "Jeg vil se hvor mange dager jeg kan unngå å se på den - når jeg endelig gjør det, kan du legge til det antallet dager under tatoveringen." Han kom tilbake etter to år.

Hvor mange tatoveringer har du og hvilken er din favoritt?

Det er et vanskelig spørsmål. Jeg er ikke sikker på hvordan jeg skal telle dem hvis det er en del av en sleeve, men jeg har begge armer, hele ryggen og leggen rundt. Jeg vil sikkert gjerne ha mer, men jo eldre jeg blir, jo mer smertefullt er det.

Hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er fyren som alltid er i bevegelse. Jeg har ikke noe imot å være alene, bruke kvalitetstid på å gjøre ting jeg liker, som er snowboard, skateboard, wakeboard og paddleboard. I tillegg til dette kjører jeg motorsykkel, noe som er en ekte lidenskap for meg.

Hva vil fremtiden bringe for Špendlo?

Frihet.

Vi håper du har likt praten vår med Špendlo, og sørg for å sjekke ut mer av arbeidet hans på Instagram eller Facebook!